S-a proiectat o gradina in Bucuresti, pe un teren de 540 mp, cu casa noua, si s-a obtinut o imbinare intre decorul arhitectural al casei cu partea botanica, rezultand o serie de spatii cu destinatii multiple. Compozitia acestei gradini cuprinde zone de iarba, o alee dalata cu piatra, plante care se agata de garduri, umbra unei salcii existente si cateva grupe de arbori si arbusti. Toate sunt dispuse cu aentia neccesa pentru o persepctiva volumetrica si pentru un efect decorativ reusit in toate sezoanele anului.
Avem o structura in terase de iarba, cu ziduri de sprijin joase, care preiau diferenta de nivel. Ele sunt strabatute de o alee dalata cu piatra, care pleaca din terasa de lemn a casei si duce catre o zona finala a gradinii.
Acolo se afla o alta terasa, jumatate gazon, jumatate nisip, marginita de lacul Grivita. Pornind de la casa, imediat pe stanga aleii, a fost creata o poiana pentru joaca copiilor in apropierea pomului de Craciun, brad pus aici pentru a avea o buna priveliste asupra lui atat din gradina, cat si din casa. In mijlocul curtii, pe dreapta, se afla zona de “chaise longue”, iar in ultimul zid de sprijin au fost incorporate doua banci, ca loc de odihna si contemplare.
Aceste terase sunt completate cu materialul vegetal dispus in grupe de arbusti, cu cativa arbori solitari. Dintre speciile de arbusti coniferi am selectat: juniper, chamaecyparis, cupressus, pin, molid. Exista si grupe de plante aromatice langa casa si langa barbeque – lavanda sau cimbrisor. Sunt prezente pe terasa finala si ierburile ornamentale – myscanthus, phalaris – care fac trecerea de la o gradina organizata, la zona naturala de langa lac.
Aici se mai gasesc forsyhia si cytisus.
Dintre arborii, mentionam bradul american, arborele de matase, artarul canadian, otetar si magnolie.
Proiectant, Executant